Saturday, March 26, 2016

BIAR KANAK-KANAK MENJADI KANAK-KANAK

FITRAH ANAK ITU BERMAIN

1. Hari ini impian mak ayah semakin menggila, anak seusia tahun dua sudah diajar ke tusyen segala.

2. Anak kecil ini terlena ditangga tusyen sebab mak ayahnya lambat ambil.

3. Saya yang lihat rasa nak menangis pun ada. Hati kita dimana?. Saya benar benar terluka melihat sikap ayahnya.

4. Pagi sekolah agama, petang sekolah vernakular dan malam tusyen segala. Kita nak dia jadi Profesor? atau Menteri serba guna?

Ibubapa yang mulia

5. Fitrah anak itu bermain, berkawan dan bercerita. Bukan belajar sepanjang masa.

6. Zaman ketawa, menangis, mengusik adik, kotorkan baju dan kasut sekolah itu mesti ada. Zaman makan aiskrim, beli jajan, tangkap kucing, naik basikal, mandi kolam, kejar anjing itu wajib ada.

7. Jangan rosakkan zaman emas mereka dengan belajar dan hilangkan senyum ketawa dimuka.

8. Semua ibubapa nak anaknya berjaya tetapi jangan jadikan anak kita 'trophy' yang kita boleh banggakan waktu cerita dengan kengkawan di tempat kerja.

9. "Anak aku semua masuk smart reader, khalifah, smart kids segala bagai". Apakah kita nak anak kita jadi bijak pandai seperti menteri itu?

10. Takut sangat anak gagal dan tidak cemerlang, pandai sangatkah kita dulu hingga nak anak hebat begitu?

11. Bila anak tidur, lihatlah wajah mereka. Letihnya mereka dengan sistem pendidikan yang ada, yang berubah sepanjang masa.

12. Kita selalu kata, "anak tak pandai pun tak mengapa, yang penting solatnya terjaga".

Tetapi bila tak dapat cemerlang tahun dua dah hantar tusyen sampai tidur atas tangga.

Jangan jadi ibubapa yang hilangkan senyum ketawa anak dimuka mereka.

Cuti ini bawaklah mereka bermain bagi kembalikan senyum dan ketawa. Fitrah anak anak itu bermain kengkawan, jangan bunuh jiwa mereka

Nota: Disalin dari edaran media sosial

Dr. Hj. Tengku Asmadi Tengku Mohamad

Tuesday, January 19, 2016

TESTIMONI VIVIX UNTUK MASALAH RESDUNG DAN SINUS

Bagaimana harus saya katakan tidak cinta jika ini kesan dia kepada saya!

Kronologi peristiwa:

Jumaat ptg: 1 family makan keropok lekor (dah 5 hari beli letak dalam peti ais), selamba keluarkan.. goreng dan makan. Benar2 lupa nk cuci or rebus dlu
Sabtu pagi : 1 family perit tekak dan batuk

Ahad: suami dan anak2 nmpk ok dah. Ada la batuk sket2 n selsema. Tapi saya pergi ofis sgt2 sakit kepala sebelah kanan. Sgt teruk di bhgn kening. Igtkn sakit disebabkan power spek baru. Ok.. balik tukar spek.. x setel. Sy amik ubat selsema dan pain killer. Sakit kpala hilang. Tidur malam xleh lena sbb hidung tiba2 sumbat xleh nafas. Hingus pekat

Isnin: bangun pagi, kepala berat. Tekak perit dan badan panas sket. Ok. Mmg xlarat g kerja.. sy ke klinik bawak skali anak.. amik nebulizer sbb dia berkahak. Sy jmpa doktor.. katanya demam sinus. So diberi ubat dan Mc.. balik rehat.
Selasa : selsema dah kurang sket. Kepala x sakit. Masuk ofis mcm biasa. Dok ofis seharian. Hidung berair gitu.. oklah. Tp tekak mmg perit

Rabu: masuk ofis siang. Attend workshop. Suara mmg sengau. Agaknya classroom sejuk.. berair balik hidung. Mcm nangis2 dh mcm x henti hingus ni. Hidung sumbat mcm semput pulak xleh nafas. Xleh jadi..sy bgtau kwn sy ke klinik tukar ubat. Then ke klinik lain sbb klinik sblom ni ramai org.. doktor tukar ubat lain. Doktor berkira2 nk bagi MC padahal kita mmg dh x leh masuk ofis. Tny perlu x g pakar dia demoralize kita gtau..kalau g pakar pun ubat sama je..mcm berat je nk buat surat refer. So dia promise bg spray hidung kt kita. Bila setel.. ke kaunter ubat.. xda lak ubat spray. Nurse kata doktor xda tulis pun.. ok fine.. berlalu pergi dgn rs x puas hati.
Khamis : Mc lagi.. mkn ubat.. oklah.. kurang selsema tapi hingus cam pekat je. Kena hembus kuat2 bru kuar. Bila hembus alahai dah start berdengung lak telinga ni. Dok la 2-3 hari dgn telinga berdengung on off kepala sakit on off. Sabar lagi tggu mkn ubat. Supplement mcm2 dh telan.. vit C, habbatussawda, aloe vera, VCO, probiotik.. mana ada d rumah telan je masa tu. Alahai.. mcm x jalan..

Ahad: g ofis.. selsema Ok.. telinga makin teruk berdengung. Mcm dh diawangan dh ni. Fokus dh hilang ngn mata2 pun rs kabur. X btol dah. Lastt..kul 4ptg kuar ke klinik skali lagi dgn hrpn nk amik refer letter. Kat klinik siap mnta doktor check taik telinga kot2 tu punca dengung. Katanya.. clear taik x banyak..hahaha. tergelak2 pulak kt dlm bilik doktor.

Balik rumah.. happy giler dh dpt VIVIX pinjam dari ank buah. Terus telan 2 sudu. Harap mcm magi terus hilang. Tapi tak..huhu. tido mlm dok dengung gitu lah.
Isnin : bangun pagi rasa ringan kepala. Mcm dh kurang rs dengung. Tp hingus mcm pekat lak. Alahai.. try gak hembus2. Nk turun g ofis serius mcm di awangan. Telinga sumbat2...mcm xtau apa dh. Down owh rasa. So telan sesudu lagi vivix.

Sampai ofis.. duduk edit doc.. rasa mcm selesa je. Try2 telan air liur kot2 hilang dengung.. ohh.. x jadi.. ok..biar je dlu smbil doa2 dlm hati. Pastu tiba2 ok dah. Hidung pun mcm kering je rasa..kepala ringan. Alhamdulillah... syukur.. sy rs Vivix berkesan. Dgn izin Allah mgkin dgn sifat anti radang.. dia dh kurangkan kesakitan bhgn dlm hidung n rongga2 yg alergik tu. So.. mcm clear jugak la. Cuma kdg2 masih ada mcm hingus gitu sbb dok dlm aircond agaknya. Cuma bila telinga clear rasa seronok nk lompat2 yahoo..yabedabedu! Alhamdulillah!

Ni rasa selesa dah.. walau mcm ada lagi selsema tu. Esok mmg akan ke pakar ENT jugak sbb nk biar doktor check detail condition hidung dan telinga. Sbb selsema pun dh 2mggu.. so.. kena ada rawatan pakar lah.. lgpun dh lama x jmpa pakar ENT sy ni smpai refer letter pun dh expired kna renew.huhu.

Apa2 pun sy bersyukur. Dgn izin Allah.. ada supplemen yg boleh bantu legakan kesakitan sy ni. Kiranya mcm serangan vertigo gak la tu. Dari resdung smpai ke dengung2 telinga. Which is kalau slalu sgt.. x bagus la kt telinga kita kan.
Ini sbnrnya kali kedua sy diserang dengung2 ni. Cuma yg ni lama sket la. Dan kali kedua jugak vivix bantu sy dgn izin Allah. Kenapa dari awal kena saya x amik vivix? Sbb x terfikir langsung.. dan vivix xde dlm peti masa tu. Kiranya lesson learnt utk sy la... dah tau mudah kena gini..kenalah ada vivix sokmo dalam peti kan..huhu.

Satu lagi.. lesson learnt.. sy kna hati2 la.. xleh mkn bnda2 yg dh lama dlm peti dan juga processed food especially yg berasaskan daging or seafood. Sbb katanya.. kandungan histamine akan jd sgt tggi so.. org yg sensitif of koz akan ada allergic reaction!

'Ala kulli hal.. syukur padaMu ya Allah. Sihatkanlah tubuh badan kami agar dpt kami fokus dlm erti hidup utk mencari redhaMu. Supplement hanya ikhtiar.. kesembuhan adalah atas izin Allah.
"I LOVE VIVIX!"