Tuesday, January 19, 2016

Bagaimana harus saya katakan tidak cinta jika ini kesan dia kepada saya!

Kronologi peristiwa:

Jumaat ptg: 1 family makan keropok lekor (dah 5 hari beli letak dalam peti ais), selamba keluarkan.. goreng dan makan. Benar2 lupa nk cuci or rebus dlu

Sabtu pagi : 1 family perit tekak dan batuk

Ahad: suami dan anak2 nmpk ok dah. Ada la batuk sket2 n selsema. Tapi saya pergi ofis sgt2 sakit kepala sebelah kanan. Sgt teruk di bhgn kening. Igtkn sakit disebabkan power spek baru. Ok.. balik tukar spek.. x setel. Sy amik ubat selsema dan pain killer. Sakit kpala hilang. Tidur malam xleh lena sbb hidung tiba2 sumbat xleh nafas. Hingus pekat

Isnin: bangun pagi, kepala berat. Tekak perit dan badan panas sket. Ok. Mmg xlarat g kerja.. sy ke klinik bawak skali anak.. amik nebulizer sbb dia berkahak. Sy jmpa doktor.. katanya demam sinus. So diberi ubat dan Mc.. balik rehat.

Selasa : selsema dah kurang sket. Kepala x sakit. Masuk ofis mcm biasa. Dok ofis seharian. Hidung berair gitu.. oklah. Tp tekak mmg perit

Rabu: masuk ofis siang. Attend workshop. Suara mmg sengau. Agaknya classroom sejuk.. berair balik hidung. Mcm nangis2 dh mcm x henti hingus ni. Hidung sumbat mcm semput pulak xleh nafas. Xleh jadi..sy bgtau kwn sy ke klinik tukar ubat. Then ke klinik lain sbb klinik sblom ni ramai org.. doktor tukar ubat lain. Doktor berkira2 nk bagi MC padahal kita mmg dh x leh masuk ofis. Tny perlu x g pakar dia demoralize kita gtau..kalau g pakar pun ubat sama je..mcm berat je nk buat surat refer. So dia promise bg spray hidung kt kita. Bila setel.. ke kaunter ubat.. xda lak ubat spray. Nurse kata doktor xda tulis pun.. ok fine.. berlalu pergi dgn rs x puas hati.

Khamis : Mc lagi.. mkn ubat.. oklah.. kurang selsema tapi hingus cam pekat je. Kena hembus kuat2 bru kuar. Bila hembus alahai dah start berdengung lak telinga ni. Dok la 2-3 hari dgn telinga berdengung on off kepala sakit on off. Sabar lagi tggu mkn ubat. Supplement mcm2 dh telan.. vit C, habbatussawda, aloe vera, VCO, probiotik.. mana ada d rumah telan je masa tu. Alahai.. mcm x jalan..

Ahad: g ofis.. selsema Ok.. telinga makin teruk berdengung. Mcm dh diawangan dh ni. Fokus dh hilang ngn mata2 pun rs kabur. X btol dah. Lastt..kul 4ptg kuar ke klinik skali lagi dgn hrpn nk amik refer letter. Kat klinik siap mnta doktor check taik telinga kot2 tu punca dengung. Katanya.. clear taik x banyak..hahaha. tergelak2 pulak kt dlm bilik doktor.

Balik rumah.. happy giler dh dpt VIVIX pinjam dari ank buah. Terus telan 2 sudu. Harap mcm magi terus hilang. Tapi tak..huhu. tido mlm dok dengung gitu lah.

Isnin : bangun pagi rasa ringan kepala. Mcm dh kurang rs dengung. Tp hingus mcm pekat lak. Alahai.. try gak hembus2. Nk turun g ofis serius mcm di awangan. Telinga sumbat2...mcm xtau apa dh. Down owh rasa. So telan sesudu lagi vivix.

Sampai ofis.. duduk edit doc.. rasa mcm selesa je. Try2 telan air liur kot2 hilang dengung.. ohh.. x jadi.. ok..biar je dlu smbil doa2 dlm hati. Pastu tiba2 ok dah. Hidung pun mcm kering je rasa..kepala ringan. Alhamdulillah... syukur.. sy rs Vivix berkesan. Dgn izin Allah mgkin dgn sifat anti radang.. dia dh kurangkan kesakitan bhgn dlm hidung n rongga2 yg alergik tu. So.. mcm clear jugak la. Cuma kdg2 masih ada mcm hingus gitu sbb dok dlm aircond agaknya. Cuma bila telinga clear rasa seronok nk lompat2 yahoo..yabedabedu! Alhamdulillah!

Ni rasa selesa dah.. walau mcm ada lagi selsema tu. Esok mmg akan ke pakar ENT jugak sbb nk biar doktor check detail condition hidung dan telinga. Sbb selsema pun dh 2mggu.. so.. kena ada rawatan pakar lah.. lgpun dh lama x jmpa pakar ENT sy ni smpai refer letter pun dh expired kna renew.huhu.

Apa2 pun sy bersyukur. Dgn izin Allah.. ada supplemen yg boleh bantu legakan kesakitan sy ni. Kiranya mcm serangan vertigo gak la tu. Dari resdung smpai ke dengung2 telinga. Which is kalau slalu sgt.. x bagus la kt telinga kita kan.

Ini sbnrnya kali kedua sy diserang dengung2 ni. Cuma yg ni lama sket la. Dan kali kedua jugak vivix bantu sy dgn izin Allah. Kenapa dari awal kena saya x amik vivix? Sbb x terfikir langsung.. dan vivix xde dlm peti masa tu. Kiranya lesson learnt utk sy la... dah tau mudah kena gini..kenalah ada vivix sokmo dalam peti kan..huhu.


Satu lagi.. lesson learnt.. sy kna hati2 la.. xleh mkn bnda2 yg dh lama dlm peti dan juga processed food especially yg berasaskan daging or seafood. Sbb katanya.. kandungan histamine akan jd sgt tggi so.. org yg sensitif of koz akan ada allergic reaction!

'Ala kulli hal.. syukur padaMu ya Allah. Sihatkanlah tubuh badan kami agar dpt kami fokus dlm erti hidup utk mencari redhaMu. Supplement hanya ikhtiar.. kesembuhan adalah atas izin Allah.

"I LOVE VIVIX!"

Sunday, September 20, 2015


PERNAHKAH ANDA TERFIKIR BAHAWA ANDA MAMPU MENDIDIK ANAK2 DAN DIRI SENDIRI UNTUK MENGINGATI ALLAH DGN HNY MENDENGAR NURSERY RYHMES???

DISINI KAMI KONGSIKAN TEKNIK MENGINGATI ALLAH DAN KUASAI BAHASA INGGERIS DENGAN MUDAH!




  • New product released from Ummu Umar's Choice!! Insya Allah..it really benefits to all parents out there! 
  • Kami gelarkannya sebagai ICS learning pack!
  • Apakah manfaat ICS untuk anda??
Membantu anak-anak selesa berbahasa Inggeris menggunakan konten Islami. Kenal Allah, Sayang Nabi dan Suka Al-Quran."

Dalam 1 set, mengandungi:
✔ Original CD dengan 10 lagu (audio shj)
✔ Activity Book
✔ Quran Quiz Card
✔ Stickers English + Zikrullah


hanya rm50 sahaja!
Rm6 postage utk smnnjung
Rm10 postage sabah/sarawak
Free COD utk area kuala terengganu!☺


hubungi ☎: 013-4404869 utk info details 

Tuesday, September 1, 2015

Adakah anda percaya bahawa dengan rm1.50 sahaja anda sudah mampu mendapat nutrisi yg baik setiap hari! Ya.. serendah rm1.50 sahaja! Hanya perlu consume 1x pagi.. dan 1xmalam..insya Allah..hidup anda pasti lengkap! ☺☺☺

Fakta ttg vitalea yg perlu anda tahu!

Fakta #1

● Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi lengkap diekstrak dari buah-buahan dan sayur-sayuran.12 vitamin dan 7 mineral sepert saranan RDA. Formula Vita-lea sangat komprehensif dan seimbang.

Fakta #2

2 tablet ‪Vita-lea‬ bersamaan 40 jenis lauk. Tak bermakna after amik Vita-lea tak perlu makan dah
Tetap kene makan macam biase cume tak perlu sampai 40 jenis lauk...

Fakta #3

Tablet multivitamin paling pantas larut dalam air dan tubuh manusia. Mineral didalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan pantas oleh usus kecil

Boleh buat experiment sendiri, amik sebiji Vita-lea rendam dalam air, catat masa berape minit die akan larut
Dan cek ape jadi kat air tu?

Fakta #4

Semua orang perlukan vitalea.. kerana ia supplement asas. Kanak-kanak pun boleh ambil sebab tu ada ‪Vitalea For Children. stimewanya ‪‎Vita-lea‬ ni ia sangattttt pantas diserap oleh tubuh kita..

Fakta #5

Vitalea juga mengandungi teknologi salutan micro.. Dan ia bukan sebarang multivitamin biasa kerana Vitalea menjalani 340 ujian kawal mutu..

Fakta  #6

Vita-lea merupakan vitamin pertama yang dicipta didunia pada tahun 1915. Nama asalnya ialah Vitalize-Mineral. vita-min pun singkatan dari Vitalize-Mineral.

Bentuk dulu2 pun bukan tablet cam sekarang ni, die liquid dalam botol. peningkatan teknologi dah merubah bentuknya kepada yang lebih mudah iaitu tablet dan dikenali sebagai Vita-Lea.

Nak cuba kebaikan vitalea? Serendah rm1.50 sehari sahaja anda mampu mendapat manfaat hebat ini! Whatsapp sy skrg di 0134404869! Freegift menanti anda!

Saturday, August 22, 2015

Kata orang.. nak bagi kulit cantik.. kena makan vitamin C.. Kat mana nk dpt vitamin C? Kbnykn ada pada buahan sitrus seperti lemon dan oren. Jambu batu juga dikatakan mempunyai kandungan vitamin C yg sgt tggi... igt x eksperimen biology masa f5 dlu?? Ada kan buat2 test tu..hihi...

Tapi kan.. kalau nk cantik..kena ambil buah dlm amount yg bnyk.. dlm 6-7bj sehari kalau buah oren. Tapi larat ke nak makan bnyk tu...nak2 zaman skrg kita dah xtau ketulenan buah tu kan.. dgn racun serangga...suntikan genetik dsb... sbb tu sy slalu rendamkan buah2 dgb air garam sbb nk nyahtoksik dlu... leceh la stiap kali nk mkn buah import ni kena buat step2 ni kan...huhu...

Disebabkan sy x yakin boleh konsisten ambil buah dgn bnyk stiap hari...sy cari alternatif. Dlm pencarian.. sy jumpa vitamin C shaklee... alahai..mana nk dpt khasiat 7bj oren dlm 1 tab?? Berasaskan bahan semulajadi pulak tu! Dan lagi best..pernah dgr pasal acacia gum atau gam arab?? Yup..ia terkandung juga dalam vitamin C shaklee! Sbb tu lah baik utk immune system sbb acacia gum dipercayai kaya dgn prebiotik iaitu makanan bakteria baik dlm usus. No wonder juga..if amalkn vit c shaklee ni..rasa lancar je membuang..hihi

Dan...Alhamdulillah...ada seorang customer.. after consume vitamin C dalam sebulan..
Kulit dia dh jadi semakin baik..
Sebelum ni ada jerawat batu area pipi..
Skrg mostly jerawat mmg dh kering n tinggal parut je.. hope dia boleh konsisten smpai btol2 minimum parut dia. Syukur ya Allah dgn izinmu!

Kalau tuan/puan/cik nak cuba vitamin C dgn harga yg cukup berpatutan.. boleh hubungi saya di 0134404869. Produk shaklee sudah lebih 50thn dipasaran.. insya Allah tiada sebarang kesan sampingan buruk kepada kita. ☺☺☺

Tuesday, July 14, 2015

Pernahkah anda mengalami keadaan di mana semasa anda sedang memandu, anda terlelap, hilang tumpuan atau sebagainya dan apabila anda tersedar, anda sudah begitu rapat dengan kereta di depan anda, dihon oleh kereta lain kerana memasuki lorong dengan cara bahaya atau tiba-tiba sahaja terhantuk pada stering atau pintu di sebelah pemandu? Saya pernah mengalaminya dan keadaan ini dipanggil microsleep.

Microsleep secara mudahnya boleh didefinisikan sebagai tidur yang singkat. Ingin saya tegaskan ianya tidak sama dengan napping atau Qailullah. Perbezaan paling utama ialah microsleep ialah satu perlakuan yang tidak disengajakan manakala napping adalah sesuatu yang dirancang.

Microsleep bermaksud perlakuan seperti tidur yang tidak disengajakan dan tidak dapat dikawal samada dalam bentuk pandangan kosong, tersengguk atau terlelap dalam tempoh yang amat singkat antara 2 ke 30 saat sahaja. Ia biasanya diakibatkan oleh individu yang kepenatan tetapi masih mahu terus berjaga, memandu jarak jauh ataupun menggunakan komputer dalam jangka masa yang panjang. Ataupun apa-apa aktiviti yang berbentuk 'monotonous'. Contoh paling mudah ialah memandu di jalan yang lurus.

Selain itu, microsleep juga boleh berlaku kepada mereka yang kurang tidur, kemurungan dan secara psikologinya penat. Tidaklah menjadi masalah yang terlalu besar sekiranya ianya berlaku semasa anda sedang mengadap komputer atau sedang duduk-duduk tetapi sekiranya anda sedang memandu, ia boleh menyebabkan kehilangan nyawa. Microsleep menyebabkan keadaan di mana sesuatu perlakuan yang sedang dilakukan itu terhenti/terganggu (suspended) secara tiba-tiba (behavioral microsleep) yang mengakibatkan dalam kes pemanduan, kemalangan ataupun hampir kemalangan.

Mengikut satu kajian yang dijalankan pada pemandu trak di UK dari tahun 1995 hingga 2001, hampir 20% kemalangan adalah disebabkan keletihan dan satu pertiga dari jumlah itu adalah disebabkan oleh fenomena microsleep ini. Dilaporkan di US sahaja, anggaran 40,000 kecederaan dan 1500 kematian di jalanraya adalah diakibatkan oleh fenomena pemandu yang mengantuk atau tertidur semasa memandu. Itu tidak lagi termasuk satu lagi hasil kajian yang menunjukkan 55% pemandu memandu dalam keadaan mengantuk (sleepiness/drowsines) dan 23% mengaku pernah tertidur semasa memandu.

Adalah amat penting bagi kita yang semestinya teruja memandu pulang ke kampung dan melawat sanak saudara untuk memastikan bahawa kita dalam keadaan yang bagus untuk memandu. Jangan dalam keterujaan kita itu, kita terlupa tentang peri pentingnya rehat dan tidur sekejap.
Salah satu yang mungkin kita boleh amalkan untuk mengelakkan kepenatan dan perasaan mengantuk yang melampau dalam kesibukan berjalan raya ini ialah dengan mengamalkan power napping.

APA ITU POWER NAP?

Power nap ialah perlakuan tidur sebentar antara 15-30 minit yang dilakukan untuk mengembalikan semula ketajaman minda dan 'physical performance'. Masa yang terbaik untuk melakukan power nap ialah pada waktu tengahari. Bagi kita umat Islam, perkara ini bukanlah sesuatu yang asing kerana ia adalah satu sunnah yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w. Waktu terbaik adalah bergantung kepada masa yang kita ada dan bagi orang Islam, masa yang digalakkan untuk melakukannya ialah waktu sebelum Zuhur (Qailullah).

Banyak kajian menunjukkan tidur sekejap ini adalah sangat baik untuk minda, fizikal bahkan dari segi emosi. Sains menyarankan tempoh optima melakukannya adalah antara 15-20 minit sahaja.

Perlakuan ini tidak digalakkan dilakukan lebih dari itu kerana kajian juga menunjukkan tidur lebih lama di waktu tengahari akan menyebabkan otak anda lebih lambat untuk berfungsi secara optima semula seolah macam komputer yang lambat 'loading'. Jadi mungkin anda boleh amalkan ini.
Berhati-hari di jalan raya dan selamat memandu.

INGATLAH: 2 saat sahaja sudah cukup untuk malapetaka.

Dr Muhamad HKL

Wednesday, July 1, 2015

[SANTUNI ANAK2 YATIM.]

Dapat adik angkat sorang hari ni. Nama Nurul Faizah Alias, darjah 5.. anak ke 8 dari 9 adik beradik. Ibunya sudah 1thn 4bln meninggal. Alhamdulillah..hari ni dapat sumbangan rm200 dari INSTEP utk shopping barang keperluan raya. Dapat 2baju, 2kasut, 2tudung dan 2 kerongsang. Siap ada lebih duit dalam rm50...xnak abeskan dia kata nk simpan...

Sayu dgr katanya mak meninggal sbb denggi. Malam2 dia tido dengan ayah kat ruang tamu. Adik ngan kakak tdo dalam bilik. Tny dia kenapa tak tido ngn kakak.. katanya xnak.. nak tdo ngan ayah..anak manja ayah...huhu...

Fikir juga nnt anak2 kita bagaimana. Sbb kita xtau berapa umur Allah nak bagi kat kita kan. Moga2 kalau kita pergi awal..ALLAH sntiasa lindungi anak2 kita. Yg pnting kita kna standby apa yang patut utk ensure diorg x terkapai2 if anything happen.

*Disebalik apa yg berlaku setiap hari kepada kita..pasti terselit hikmah dan pengajaran utk difikirkan..

Coretan Ummu Umar

Tuesday, June 30, 2015

[SPECIAL for YOU TODAY!!]

Saya perasan.... seorang kawan ada masalah kulit di wajah dia. Kbtolan sedara dia ada tny sy pasal vitamin utk skin dia. Saya beranikan diri wasap empunya diri.. bgtau nak bantu kurangkan mslh skin dia. Alhamdulillah.. dia setuju untuk cuba VITAMIN C ni. Saya buat packaging ini khas untuk dia. Apa dlm ni??

-1botol sustained release vitamin C 500mg yg boleh tahan 3-6 bulan! (Depends pada keperluan)

-1botol shaker/bekas air 300ml. Supaya dia dapat menyukat pengambilan air masak dgn consistent. Sehari 3 liter.  So sehari kena refil 10x bekas ni so that air masak cukup. Selang 2@3 jam ye..bukan sekaligus 10x telan air. Xda guna sekaligus

-1mini book mudahnya menjemput rezeki.. kerana niat saya bkn sekadar naikkan nilai kesihatan dia. Tapi ingin naikkan nilai murni Islam yg sepatutnya ada dlm setiap muslim. Mengajar nilai redha terhadap rezeki dan ujian Allah terhadap kita dan usaha sebaiknya utk jaga hati Allah.

-Pamplet/Fliers ttg produk2 shaklee. Diterangkan fungsi dan keperluan. Mana tahu..ada niatnya nak beli utk parent..boleh ikhtiar mana yang sesuai.

-biz kad. Of koz.. ianya sebagai tanda bahawa saya adalah salah seorang shaklee health partner yg berdaftar. Di situ dinyatakan contact no dan website saya sebagai rujukan sekiranya ada apa2 yg ingin ditanya.

Alhamdulillah.. pasti.. consultancy dan follow up saya sediakan secara exclusive melalui whatssap, sms, facebook dan call!

#ShakleeaKualaTerengganu
#RahsiaKulitSihatBerseri
#SkinCareSet

UMMU UMAR : 0134404869

About

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TQ 4 COMING :)

PENGEDAR SHAKLEE YG SAH DI MALAYSIA!

PENGEDAR SHAKLEE YG SAH DI MALAYSIA!
sedia memberi konsultansi percuma ekslusif untuk pelanggan kami sahaja!

Ikut saya kalau mahu cantik :)

Powered by Blogger.

Labels

Blogger templates

TEKNIK MUDAH KUASAI ENGLISH!

TEKNIK MUDAH KUASAI ENGLISH!
Dapatkan ICS learning pack. Teknik mudah untuk anak2 kuasai english dengan konten islami!

MENCARI-CARI PELUANG BISNES?

MENCARI-CARI PELUANG BISNES?
klik skrg, sy bantu anda dgn SHAKLEE!

Popular Posts

LABELS

advanced joint health tablet (4) alfalfa (9) allergik (3) anemia (1) antibodi (1) antikanser (5) antioksidan (6) arthritis (1) asid folic (1) atasi sembelit (1) b complex (6) basic H (2) batu karang (1) berat badan idaman (1) berat badan ideal (2) BMI (3) breastfeeding (12) carotomax (2) chewable vitamin C (1) child development (8) collagen powder (6) CoQ health (2) Cyst ovari (3) darah tinggi (1) dehydration (3) demam (2) ekzema (3) ESP (28) Family Wellness Programme (1) fibroid (1) gastrik (2) GLA complex (10) Good to know (52) GOUT (1) Haircare (4) healing crisis (1) herbal Cream (2) herblax (1) hukum menipu testimoni (1) Ibu Menyusu (1) imbalance hormon (1) immune booster (4) Indeks Glisemik (1) Joint Health Set (3) Juadah Puasa (2) kalsium (1) keahlian Shaklee (1) keputihan (2) kesihatan jantung (1) kesihatan lelaki (1) kesihatan wanita (17) kesuburan (5) Kuih Raya (1) kulit cantik (5) kulit kering (2) Kurus (3) Lecithin (2) low hb (2) luka cepat sembuh (1) mealshakes (12) mencegah kehamilan (1) mighty triple gem programme (1) mobile water filter (1) my testimoni (6) Nutriferon (6) Nutriwhite (5) obesiti (2) OmegaGuard (7) Ostematrix (6) Pengedar Shaklee (3) penghadaman (1) penjagaan dalaman (24) penjagaan kediaman (3) penjagaan luaran (5) Performance Drink (5) pipi merah (1) pregnancy and fertility (5) promotion (8) PROSTAT (1) Protein (3) rahsia awet muda (1) resdung (3) ruam (1) seronoknya bershaklee (30) Set Diabetes (2) Set Ibu Berpantang (9) Set Ibu Mengandung (7) Set Ibu Menyusu (13) SET LELAKI (1) Set Puasa (4) Setiu (1) shaklee difference (9) shaklee kuala terengganu (6) sinus (1) skincare and beauty (33) slimming set (3) strawberry (1) tambah berat (1) tambah selera (1) tazkirah (16) tenaga (1) Terengganu (1) terlalu kurus (2) testimoni (69) testimoni breastfeeding (1) Testimoni Set Ibu Berpantang (7) Testimoni Set Ibu Mengandung (6) Testimoni Set Ibu Menyusu (5) Testimoni Set Kesuburan (1) Testimoni Slimming Set (2) Tips Berpantang (1) Tips Bersalin (4) Tips Penyusuan (9) Total Wellness Connection (1) tumit pecah (1) vitalea (7) vitamin C (8) Vitamin E (12) vitamin semulajadi (2) vitamin sintetik (2) vivix (14) Weight management (6) zinc complex (1)