Friday, April 18, 2014

Membentuk fikrah Qurani - petikan perkongsian Ustazah Norhafizah Musa di Majlis Tilawah Instep 2014

SALAM JUMAAT YG PENUH BAROKAH!

alhamdulillah atas kurniaan nikmat oksigen yg tidak putus2, maha pengasihnya ALLAH terhadap hambaNya dan wajiblah kita memanjatkan setinggi kesyukuran yg tidak berbelah bagi :) Insya ALLAH, hari ni saya abadikan sedikit perkongsian Ustazah Norhafizah Musa yg telah sy hadiri di Majlis Tilawah Instep baru2 ini. 



Tajuk yg dikupas oleh Ustazah adalah "Membentuk Fikrah Qurani"

Dalam ceramah ini, ustazah menghuraikan 7 langkah usaha sbgai ibu bapa dan penjaga untuk membentuk fikrah Qurani dikalangan anak2 kita. 7 langkah yg dimaksudkan adalah 
  1. Belajar Al-Quran
  2. Membaca Al-Quran
  3. Menghayati Al-Quran
  4. Mengajar Al-Quran
  5. Mengamalkan Al-Quran
  6. Menghafaz Al-Quran
  7. Mendaultkan Al-Quran
sy sgt tertarik dgn kisah ibu ustazah yg sgt mementingkan pengajian Al-Quran. Suatu hari, ibu ustazah tgh nak masak kuih utk minum petang. Pastu dipanggilnya semua anak2 ke dapur utk baca Quran, lalu Ustazah pun tanya... "Mak tgh masak agar2, pastu ajak kami baca Quran"..... pastu jawab ibunya... "mak masak guna tangan, dengar Quran dgn telinga...." Allahurabbi..bila dgr kisah ni sy termuhasabah..bahawa banyaknya tanggungjawab seorang ibu dalam memastikan anaknya celik Al-Quran. Dan sepatutnya tiada alasan sibuk dalam mendidik anak2, hatta di dapur sekalipun, kita perlu meluangkan masa demi masa depan agama anak2. 

Ustazah juga ada mengingatkan semua ibu bapa jangan hanya pandai berceramah kpd anak2. Tapi kita sendiri yg perlu memberi qudwah yg baik kpd anak2. Cthnya, kita hanya tahu bagi arahan kat anak suruh mengaji, sedangkan kita sendiri berapa kali je baca quran kat rumah. Kdg2 mulut suruh anak ngaji tapi kita sendiri bertenggek depan TV kan...Ustazah berpesan janganlah kita melayakkan diri kita untuk menjadi segolongan ahli neraka yg mana terburai usus dan menjilat kembali ususnya. Yg mana mereka ini adalah golongan yg hanya pandai suruh org buat baik, tapi diri sendiri kosong! Nauzubillah...Semoga kita sentiasa melaksanakan setiap kebaikan yg kita bgtau org 

Kita juga harus ingat bahawa Al-Quran bukanlah ilmu warisan. hanya ALLAH yg mampu mengajarkan Al-Quran kepada hamba-hambaNya. Sbb tu x perlu heran jika anak ustaz ke, anak imam ke ada yg x pandai baca AL-Quran sbb segala kelebihan utk pndai sebut ayat dlm Al-Quran tu adalah anugerah drpd ALLAH sesuai dgn firmanNya dalam ayat 2 surah Ar-Rahman. Tetapi, sbgai hamba, kita tidak boleh putus asa, walau apa pun outcome, kita wajib terus mempelajari Al-Quran dan sentiasa berdoa agar ALLAH memudahkan kita membaca dan mendalami pengajaran di dalam Al-Quran. Sbb ujian yg ALLAH bagi ni maskdudnya DIA nak kita lebihkan berdoa :)

Waktu yang terbaik untuk menghayati Al-Quran adalah waktu sblom Subuh. Kerana pada waktu ini, kita paling khusyuk dan mudah mengalami kesan yg luar biasa bila mentadabbur Al-Quran. Dan ustazah berpesan supaya kita jadikan Al-Quran sbgai teman di dunia kerana hanya Al-Quran yg mampu memberi syafaat dan cahaya di alam barzakh. Kdg2 kita terlalu asyik dgn handphone sehingga lupa baca Al-Quran. Kalau nak tahu.. Alam barzakh tu sangat gelap, panas dan sempit. Tapi cara hidup kita yg meminggirkan Al-Quran ni seolah2 kita sendiri yg mencipta alam barzakh yg gelap, sempit dan panas untuk diri sendiri..Nasihat ustazah... balance kan masa betol2 antara melihat handphone dan melihat Al-Quran. Kalau rs x smpat sgt pun, peluk lah Al-Quran tu sblom tdo...

fuh...panjang lebar kan perkongsian ustazah, ni baru separuh saya kongsikan. Insya ALLAH sy sambung perkongsian pada entry akan datang, X syok jugak skaligus share pnjang2 sini, nnt kwn2 skali je jenguk blog saya kan..hehe. oklah...sy harap perkongsian ini memberi 1001 manfaat kepada kita semua. Sesungguhnya peringatan utama ini saya tujukan hanya kepada diri sendiri yg slalu jugak lalai dalam mnghargai nikmat Al-Quran...mukjizat terbesar Rasulullah dan warisan terbesar Rasulullah kpd Umatnya.

Allahu...semoga kita sentiasa diberi rahmat dan perlindungan daripada ALLAH. Jom jadi insan yg lebih baik!


Berminat utk menjana income hanya dari rumah secara online??
Hubungi saya skrg, saya akan tunjukkan jalannya.
Ummu Umar, 013-4404869 :)

tips memilih bisnes MLM :
  • pastikan produk yg halal dan berkualiti, tiada kesan sampingan dan mempunyai ujian klinikal (shaklee adalah slamat berkesan dan mesra alam dan mempunyai sijil halal)
  • background syarikat yg stabil dan kukuh (shaklee sudah 56 tahun di dunia, dan 20 tahun di Malaysia)
  • marketing plan yg telus, adil dan mengikut syariah (shaklee tidak mengamalkan sistem piramid, mematuhi syariah dan tidak menekankan HEAD HUNTING!)
  • pilih support group yg betul (saya adalah dari susur galur Jutawan shaklee yg mempunyai group support tersendiri, yg sgt mengutamakan knowlegde and skill sharing, juga menyediakan pemantauan on performance anda. Kami juga menekankan konsep mudahnya menjemput rezeki)

Coaching di mana-mana - MAGIC AURA LEGASI ANUGERAH TERINDAH DI SHAKLEE JB BRANCH

Bismillah...
seminggu lagi telah berlalu..
Allahu...cepat kan masa berlalu...
dan saya kembali mencuri waktu rehat saya bagi berkongsi sesuatu yg bermakna dgn kwn2 diluar sana.
Terlebih dahulu, jutaan terima kasih sy ucapkan atas kesetiaan kwn2 mengikuti update di blog saya :)



Alhamdulillah... seminggu selepas Family Day LAT.. saya direzekikan ALLAH kesempatan untuk bersama-sama turun berkongsi ilmu dan pengalaman bersama susur galur Sifu saya Master Ira di Shaklee JB Branch, Taman Molek. Kelas ni mmg dah diplan sbulan awal. Smgt sy utk berjumpa anak cucu shaklee membuak2 mybbkn sy sanggup extend cuti smpai ahad utk terus berada di JB..hehe

Syukur, kelas yg bermula jam 10 pagi berjalan dgn lancar. Dimulakan dgn sharing Master2b kak rokiah, ttg "aku yang dulu bukanlah aku skrg".. sharing ni sgt menyentuh hati saya dan bnyk pngajaran sy perolehi dari kak rokiah. Kak rokiah adalah suri rumah sepenuh masa yg tdk pernah bekerja di luar rumah dan x pernah menghadiri sbrg interview kerja pun. Dahulu hanya berbisnes tudung dari rumah, dan telah jatuh hati dgn shaklee stelah mengamalkan produk shaklee. Menurut kak rokiah, sgt banyak perubahan yg dialaminnya sejak aktif dgn shaklee terutamanya level keyakinan terhadap diri sendiri. Kalau dulu, tidak pernah menelefon customer, skrg mula berani menelefon customer utk menerangkan apa2. Dan banyak lagi urusan lain yg dulunya dia tidak berapa confident, skrg dia sudah expert. Alhamdulillah... tahniah kak rokiah :)

Saya pula diberi kesempatan oleh Master Ira utk berkongsi sedikit pengalaman bershaklee secara part time. Dan saya memilih tajuk "Realiti Kehidupan" dalam presentation. Isi utama sharing saya lebih kepada menyedarkan diri saya sendiri dan shbt2 lain ttg bahayanya "comfort zone" dan kita perlu sedar ada caranya kita ingin keluar dari comfort zone dgn shaklee. Saya sendiri dulu tidak pernah sedar yg sy sbnrnya berada dalam comfort zone sbb tu awal2 join shaklee sy kurang serius. Tapi slpas 6bulan berdaftar sbgai ahli shaklee, saya mula sedar akan hakikat comfort zone dan saya rasa tercabar untuk mencari pushfactor sendiri dalam biz ni, dan bila dah ada pushfactor saya mula memberikan 200% komitmen dlm shaklee. Alhamdulillah, bila sudah ada pushfactor dan visi yg jelas, sesibuk mana saya pun, saya tetap ada masa utk ubah taraf hidup dan kewangan keluarga saya kepada yg lebih baik. Sgt sedih skrg sbb ramai org menjadikan alasan sibuk kerja, sibuk anak sbgai sebab utk tidak memberikan komitmen dalam usaha menambah nilai hidup diri dan org lain. Bagi saya, part time ke full time..smuanya xkan berhasil apa2 kalau kita tetap kaya dgn alasan. Yes, mmg perit bila bekorban, spnjg fokus shaklee, sy jrg sgt ada masa utk TV, waktu tidur disingkatkan, tiada masa bergosip2, kdg2 lunch pun hanya di depan PC sbb sy xnk hilang masa. Spnjg di ofis, hanya waktu sblom masuk kerja, lunch hour dan wktu slpas punch out je masa utk sy update fb dsb. Malam pula lepas study utk kelas barulah sy ada masa utk study ttg shaklee dsb. Jadi pentingnya pengurusan waktu jika kita benar2 mahu mengubah hidup kita. Dan pastinya pengorbanan yg terasa pahit ni, sgt manisnya dirasai bila kita mula menuai hasilnya :) Alhamdulillah

Saya juga berkesempatan berjumpa dgn insan hebat dlm shaklee iaitu kak Lia Ummi Irfan yg sudah 3 tahun dlm shaklee. Saya kagumi smgt beliau yg tidak putus asa berusaha menambah nilai hidup diri dan org lain. Sudi berkongsi ttg rahsia kejayaannya dgn shbt2 lain. Pengisian kak Lia lebih kepada amalan kerohanian yg menjadi tunjang kejayaan kebnykn ahli jutawan shaklee. Kalau nk tahu detail, join group saya dlu tau..hehe

Sesi kemuncak Magic Aura ni adalah sharing Tips rahsia drpd Master Ira yg sgt berguna bagi org yg masih merangkak spt saya. Yes, walaupun sudah bergelar Key Coordinator, tapi saya rasa banyak sgt lagi bnda saya perlu pelajari sbb sifat ilmu ni kan, smakin banyak kita tahu, smakin kita rs banyak yg kita xtau kan..huhu. Saya akan terus belajar dan belajar supaya ia memberi manfaat kpd diri sendiri dan juga kepada anak buah shaklee saya juga. 

Alhamdulillah... saya bersyukur kerana dipilih ALLAH utk bersama dgn group yg hebat ni. Alhamdulillah, syukur ya ALLAH! 

Antara kelebihan group kami yg menjadi sbb dipilih ramai adalah:
  • perkongsian kami tidak terhad kepada susur galur sendiri je. X kira sapa pun upline or downline..ilmu tetap dikongsi sesama warga jutawan
  • mana2 program atau majlis pun kami bebas bersama keluarga. Baby pun xperlu nk tggalkn..bleh je bawa masuk kelas sekali
  • biz shaklee boleh djalankn secara online hny dr rumah. So..xperlulah kita berkejar ke opis dan hntr ank ke pengasuh bagai. Kita online..ank ada depan mata..g pos ofis pun bleh bwk ank2 kecil.
  • mmg trbukti bantu jana income besar kalo rajin fokus dan serius.
  • adanya leaders yg sntiasa berpesan ke arah kebaikan

Dan bnyk lagi...yg anda akn ketahui bila join group saya ye  jgn malu utk hubungi sy jika berminat nk ubah hidup dari biasa kpd luarbiasa! 

-Rashidah Juhari, 013-4404869-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...