Thursday, July 10, 2014

Bismillah walhamdulillah..

Allahuakbar, sudah kita melangkah ke 12 Ramadhan,,,fasa kedua bulan Ramadhan, cuba kita renungkan kembali sejauh mana kita telah utilize sebaiknya peluang yg ALLAH berikan ini. Berapa juz Al-Quran..brapa hari sudah kita hidupkan malam2 kita...dah berapa kerap doa yg kita mohon pada ALLAH. Muhasabah utk sy juga. Memandangkan masih lagi belum dapat berpuasa...saya perlu tingkatkan lagi ibadah zikir dan bertaubat sbnyknya kpd ALLAH. Moga setiap amalan kita diterima ALLAH

Insya ALLAH, hari ni saya ingin berkongsi sedikit pengalaman yg mungkin boleh dijadikan panduan kepada kita semua. Yang baik ambil, yg x baik lupakan aje..hehe. Saja share demi kebaikan bersama :) sy berlindung dari sifat tidak baik.Entry ini bukanlah bertujuan berbangga2 dgn nikmat ALLAH,tetapi skdar melahirkan kesyukuran dgn cara berkongsi yg baik kpd shbt maya saya :)

Alhamdulillah...tanggal 1 june 2014, sy selamat melahirkan seorang puteri. Alhamdulillah, kelahiran kedua juga mudah seperti kelahiran pertama 3 tahun yg lalu. ALLAHUAKBAR, sy sgt mensyukuri nikmat diberikan nikmat "mudahnya bersalin". Walaupun anak kedua saya agak risau sbb dah overdue, tapi ALLAH pujuk hati saya dgn kelahiran yg mudah dan anak yg sihat. Alhamduliilah, utk kedua2 anak saya mengambil masa dlm 10-15 minit meneran dan kesakitan contraction dlm masa bbrp jam sahaja tidak sampai berhari2. Moga akan sentiasa mudah utk kelahiran seterusnya.

Disebalik rezeki "mudahnya bersalin" utk dua2 kelahiran ini...terdapat beberapa tips yg ingin sy kongsi yg sy amalkan sbgai usaha utk mndapat kemudahan ini. Alhamdulillah...spnjg mengandung..sy berusaha konsisten mengamalkan 4 tips di bawah : 
  • Membaca ayat2 suci Al-Quran spt surah Maryam, Luqman, Yusoff. Semasa membaca surah2 ini saya niatkan agar dimudahkan bersalin, diberi anak yg sihat. Saya juga amalkan baca Al-Mulk dan Al-Waqiah (sbb niat nk murah rezeki juga). Ada juga hari2 yg sy terskip baca...cuma sy cuba sdaya upaya at least dlm sehari ada alunan ayat suci Al-Quran utk kandungan saya. bagi saya, membaca Al-Quran tidak kisah apa2 surah pun, akan memberi ketenangan kepada ibu dan anak seterusnya memberi kerjasama dan kefahaman ibu dan anak yg mengharmonikan proses bersalin. Lagiupun..jika kita ikhlas, ALLAH mesti sayang,,dan mestilah ALLAH mudahkan urusan kita kan. Tu skdar apa yg sy rasa :)
  • Sering memohon kemaafan dan doa daripada suami, kedua ibu bapa dan mertua. Boleh dikatakan setiap kali berbual di telefon atau berjumpa, saya akan minta maaf dan minta ma, ibu, abah doakan saya mudah bersalin. Dgn suami juga sy sntiasa minta dia doakan dan mmg sy sering mendengar doa suami setiap kali selepas kami bersolat bersama. Alhamdulillah...kita pun rasa tenang dan yakin bila dgr kan. Selain itu, sy juga praktikkan meminta doa dari org sekeliling. Cthnya jika jumpa org yg tny due date. Saya akan jwb pertanyaan berserta permintaan agar didoakan segalanya dipermudahkan. 
  • Mengambil makanan tambahan agar sentiasa bertenaga. Antara makanan tambahan yg sy amalkan secara konsisten adalah multivitamin, vitamin C, protein dan kalsium. Kata org, masa meneran, tenaga sgt2 diperlukan kerana ia melibatkan proses yg memenatkan dan menyakitkan. Oleh itu, multivitamin dan protein sgt diperlukan utk menjana tenaga segera. Semasa meneran juga, rangka2 badan terbuka dan kita memerlukan tulang dan otot yg kuat semasa meneran dan ini dibantu oleh pengambilan kalsium. Utk keahiran pertama, saya mengamalkan supplement dari HPA sbb belum kenal shaklee. Saya amalkan pil HB, VCO dan Mega3. Semasa anak kedua, saya sudah kenal shaklee dan amalkan VITALEA, VITAMIN C, ESP, OMEGAGUARD dan OSTEMATRIX spnjg kehamilan. Oh ya, VCO juga antara supplement wajib bagi saya kerana ramai yg mengatakan ia dpt memudahkan proses kelahiran kerana akan melicinkn pergerakan anak. Saya mulakan VCO pada kandungan berusia 7bulan. Cuma anak kedua ni kurang konsisten sket sbb gilir2 dgn Omega.hihi
  • Mengambil minyak selusuh. Ha... part ni ramai yg keliru. Ramai yg tidak faham mengapa kebanyakan doktor tidak menggalakkan pengambilan minyak/air selusuh. Ok, pengambilan selusuh ni mestilah dgn cara dan waktu yg betul. Saya hanya mengambil sesudu besar minyak selusuh sebaik sahaja sudah ada contraction. masa anak kedua ni bila dah 6cm baru sy minum sbb minyak baru smpai.hihi. Anak pertama dulu, dlm 3 cm rsnya sy mula minum. Ada stgh org amik minyak selusuh ni sblom start contraction...which is xdgalakkan. Sy pun xtau knapa sbb ma ckp ms dh rs sakit amik sy ikut je lah.hihi. Tapi jenis selusuh yg diambil juga kena tgk.kbnykn yg tidak digalakkan adalah air selusuh yg direndam dgn akar fatimah. kerana akar fatimah mengandungi kandungan oxytocin yg tggi dan dipercayai boleh menyebabkan contraction tanpa membuka jalan. Seksa la dik oii..rs sakit tp xda jalan..huhu. Tapi kalau selusuh dari minyak kelapa atau air zam2 biasa yg dibaca ayat suci Al-Quran, insya ALLAH...xda masalah :)
sekadar itulah sedikit perkongsian dari saya. Moga bermanfaat. Oh ya, satu lagi...sblom melahirkan, sebolehnya masa sakit2 tu, minta doktor masukkan ubat berak "berry" hihi supaya kita dapat keluarkan semua sisa dlm usus sebelum ke labour room. Serius cakap,sy sgt takut/segan kalau ter"berry" masa labour,sbb jalan baby nk keluar tu akan menekan usus kita kan....so mmg sy remind nurse, mintak ubat berry dlu. Hihi. Sbb kalau x abes buang sisa, nnt takut lak nk meneran sebebasnya. hehe. betol sy ckp ni, sbb ada je ibu2 yg syg nk meneran dgn bersungguh sbb risau ter"berry". At least bila dah amik ubat "berry" tu, dh bnyk kali ulang alik toilet smpai kosong dah..baru yakin nk teran dgn bersungguh. hehe..

oklah, anak pun dah bangun. Selamat mencuba tips2 yg diberikan. Apa yg baik dari ALLAH, apa yg x baik hanya kelemahan sy sbgai hamba yg sgt terbatas kemampuannya. Insya ALLAH next entry akan sy kongsikan ttg pengalaman menggunakan set shaklee utk baby kedua :)

boleh sms/whatsapp kalau nk tny apa2 especially ttg shaklee ye :)

Ummu Umar Umairah, 013-4404869

Thursday, July 3, 2014

Selesai urusan di LHDN td.. singgah mydin skjp sbb ada brg penting perlu dibeli..
Ada makcik yg tegur tny bape bulan dh baby..sy jwb br nk masuk sebulan..
trkejut dia sbb baby besar n sihat katanya..anak dia stahun pun kecik je..hihi

Alhamdulillah..baby maisara mmg sihat..lahir pun dh 3.4kg tnpa sbrg masalah...pastu asyik nk mnyusu..susu pun Alhamdulillah mengalir laju...mana x bambam jadinya...masuk wad 5 hari tu pun badan dia x susut sbb nurse ckp mmg dia leh tolerate dgn ebm yg sy bekalkn..kuat jugak lah minum katanya.

Dan nurse siap gtau...mujur lah mak dia hantar susu badan..cepat sket dia sembuh sbb susu badan antibodi sgt tggi! Masya Allah, apa lagi yg sy bleh kata utk menafikan kehebatan susu ibu?? Moga Allah mempermudahkan prjalanan ibu2 yg menyusukan anak mereka!


alhamdulillah, demi menjayakan penyusuan penuh utk Maisara, saya pilih set breastfeeding shaklee sebagai pemangkin. Saya anggap ianya sebagai energy dan mood booster kerana saya yakin, bila kita positif dan bertenaga,insya ALLAH...susu kita akan meriah dgn sendiri dan insya ALLAH, cukup untuk anak kita. Alhamdulillah, setakat hari ni, hasilnya mmg awesome, xda top up formula. 3 hari pertama ada juga bg formula sket sbb masa tu susu saya btol2 x keluar sbb lambat mengurut. Tp skrg smpai 2 tahun, insya ALLAH sepenuhnya BreastMilk! ameen!

apa saja utkmu sayang :)

Nak dapatkan SET PENYUSUAN SHAKLEE? dan juga konsultansi kesihatan dan penyusuan?? boleh hubungi saya di 013-4404869 :)

http://www.rashidahjuhari.com/search/label/Set%20Ibu%20Menyusu?m=0

Untuk ibu2 menyusu yg sedang mencari sesuatu dlm membantu penghasilan susu badan yg berkualiti dan mencukupi..bolehlah mencuba SET BREASTFEEDING SHAKLEE. Set ni dpt bantu ibu lebih brtenaga supaya tdak stress so that susu lancar je. Dlm ms yg sama dpt tampung kekurangan nutrien dlm diet so that susu yg dihasilkn lebih berkualiti  trdapat bbrp pilihan set mengikut bajet ibu..tapi still mengutamakan fungsi2 penting.Saya menganggap set ini sebagai ENERGY BOOSTER dan MOOD BOOSTER :)

1. optimum set:
-ESP
-VITALEA
-ALFALFA
-OSTEMATRIX
-VITAMIN C
-B COMPLEKS

2. basic set
-ESP
-VITALEA
-ALFALFA

3. bajet set
-ESP
-ALFALFA

Ni cuma ikhtiar kita selain menjaga pemakanan dan pengambilan air. Sy guna set shaklee dan sy rasa kesan dan bezanya menyusukan anak tnpa shaklee dan dgn shaklee. Jika anda nk cuba..let me know k. Mana tau serasi dgn diri anda kn?? Sy bleh share tips yg sy follow dgn anda juga nnt;-)

-UMMU UMAR UMAIRAH, 013-4404869

1) Avoid comparisons. The biggest mistake nursing mamas make (We did this too) is compare themselves to what other nursing mamas are doing. Each nursing relationship is unique. Some had too much milk, some had just enough. 

2) Trust yourself. Before you quit, give yourself time (6 to 8 weeks) to adjust to breastfeeding.

3) Keep well hydrated. Get a water bottle with a straw and keep it filled to the brim. You never know when you'll get thirsty, and it might not be a convenient time [like while you're nursing] to get more water. 

Let's encourage and support each other. Happy breastfeeding, mamas!

Source: parents.com
Bismillahirrahmanirrahim

kesyukuran ku panjatkan kpd ALLAH atas nikmat masa dan idea utk menulis blog ini. Insya ALLAH kali ni mahu lagi berkongsi ttg acara gilang gemilang iaitu shaklee national conference 2013/2014. NC ni adalah kali kedua sepanjang kami terlibat dgn shaklee. Tahun lepas pergi saja2 amik aura tanpa layak sbrg award. hihi. Alhamdulillah..kali ni dijemput as penerima 7 awards. Alhamdulillah! Tapi disebabkan saya telah direzekikan zuriat kedua pada 1 June yg lalu. maka, hanya suami mewakili saya pada event yg diadakan pada 7&8 june ini. TQ hubby yg bersusah payah bersesak2 di NC dan snggup korban rindu tgglkn kami di rumah. :)

oklah.. biar gmbr je lah yg berbicara kn? :P

 suami saya tgh queue nak amik award kenaikan rank  key coordinator

Presiden  Shaklee Malaysia, Victor, menyampaikan award kepada suami

new product launch by shaklee - PHYTOCOL ST

suami bergambar dgn anak didik shaklee kami yang turut layak menerima award :)

mentor saya dinobatkan sebagai Master Coordinator

antara anugerah yg kami terima di majlis gilang gemilang ini.

sijil kenaikan rank dan undangan ke Glitter Gala Nite Dinner 

persembahan dari Faizal Tahir dgn lagu GEMURUH, lagu tema group Jutawan tuh, hihi

ni CEO shaklee International, Mr Roger Barnett. Turut turun padang utk menyampaikan anugerah kpd para jutawan shaklee :)

ni saya x ingat siapa, tapi salah seorang org besar dlm shaklee international.huhu


oklah, rsnya tu saja sy dpt bagi utk entry ni, kalau nk upload semua 110 gambar x larat..hihi. Ada album tu dlm group rahsia saya. 

dikesempatan ini, saya ingin merakamkan setinggi penghargaan kepada mereka yg telah banyak membantu kejayaan saya ini. Terima kasih kepada penyokong kuat saya, En Ahmad Farhan yg bnyk bersabar dlm membantu bisness saya, juga kpd anak cucu shaklee saya yg sgt komited, serta para customers yg sntiasa menyokong saya dlm jualan. Alhamdulillah, dgn izin ALLAH, berkat usaha sy yg sdikit, dan berkat sokongan anda, inilah hasilnya. Dan anugerah ini adalah utk anda semua! :)

TQ ALLAH! TQ ALL! :)

with love,

Ummu Umar Umairah, 013-4404869 :)

*psst, anda juga ada peluang menghadiri majlis begini dan berpeluang menerima anugerah sebegini dgn hanya bermula dgn shaklee dan bermodalkan rm75 sahaja! saya sedia membantu anda menjana 3,4,5 angka dgn shaklee! join us now! :)

Monday, June 16, 2014



hehe..saja nk share rasa excited. Ptg td baby tgh tdo..knyang sbb br lepas susukan.. so sy ke dapur makan sepinggan nasi..minum segelas milo suam dan air suam then smbung amik vitamin shaklee. 

Lepas tu yg belah kiri ni terus rasa sakit sbb dh bengkak sangat. Nk keluarkan pam mcm leceh pulak..so..saja cuba teknik marmet je skdar utk hilangkan bengkak. Ni hasilnya x smpai 5min dh dpt 2 Oz. Mmg xbnyk..tp.. excited sgt tgk susu menitik2 dlm botol wlupun skdar perah guna tgn.

.. alhamdulillah.. berbeza dgn pantang 3tahun lepas.. anak nk hisap pun kdg2 x cukup..sbb xtau knapa susu mcm kering..kalau kali ni.. stiap kali anak hisap mesti tersedak2 walau puas ku kepit. Smpai ma pun tegur "nyusu ke umar dulu xdok la deras gini susu dok.."

Haah..mmg mcm tu la ma.. sbb skrg ilmu penyusuan sy dh bnyk sket banding dlu..dan skrg sy amalkan SET BF SHAKLEE. hihi

Ni set shaklee yg sy amalkn skrg ;)





#lovebreastfeeding
#setbfshakleemmgawesome
#synakbantuibu2jayakanbfjourney
#hubungisayadi 0134404869 
#mastershidah2014 

ANDA JUGA MUNGKIN MEMINATI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TQ 4 COMING :)

PROMOSI JULY 2014

PROMOSI JULY 2014
VIVIX BUY 6 FREE 1!

PENGEDAR SHAKLEE YG SAH DI MALAYSIA!

PENGEDAR SHAKLEE YG SAH DI MALAYSIA!
sedia memberi konsultansi percuma ekslusif untuk pelanggan kami sahaja!

LABELS

advanced joint health tablet (4) alfalfa (8) allergik (3) anemia (1) antibodi (1) antikanser (5) antioksidan (6) arthritis (1) asid folic (1) atasi sembelit (1) b complex (5) basic H (1) batu karang (1) berat badan idaman (1) berat badan ideal (2) BMI (3) breastfeeding (12) carotomax (2) chewable vitamin C (1) child development (8) collagen powder (6) CoQ health (2) Cyst ovari (2) darah tinggi (1) dehydration (3) demam (2) DIARI WAHM (25) ekzema (2) ESP (23) Family Wellness Programme (1) fibroid (1) gastrik (2) GLA complex (9) Good to know (52) GOUT (1) Haircare (4) healing crisis (1) herbal Cream (1) herblax (1) hukum menipu testimoni (1) Ibu Menyusu (1) imbalance hormon (1) immune booster (4) Indeks Glisemik (1) Joint Health Set (3) Juadah Puasa (1) kalsium (1) keahlian Shaklee (1) keputihan (2) kesihatan jantung (1) kesihatan lelaki (1) kesihatan wanita (17) kesuburan (5) Kuih Raya (1) kulit cantik (4) kulit kering (2) Kurus (3) Lecithin (2) low hb (2) luka cepat sembuh (1) mealshakes (12) mencegah kehamilan (1) mighty triple gem programme (1) mobile water filter (1) my testimoni (6) Nutriferon (6) Nutriwhite (4) obesiti (2) OmegaGuard (7) Ostematrix (6) Pengedar Shaklee (2) penghadaman (1) penjagaan dalaman (24) penjagaan kediaman (3) penjagaan luaran (5) Performance Drink (5) pipi merah (1) pregnancy and fertility (5) promotion (6) PROSTAT (1) Protein (3) resdung (2) ruam (1) Set Diabetes (2) Set Ibu Berpantang (9) Set Ibu Mengandung (6) Set Ibu Menyusu (14) SET LELAKI (1) Set Puasa (3) Setiu (1) shaklee difference (9) shaklee kuala terengganu (2) sinus (1) skincare and beauty (31) slimming set (3) strawberry (1) tambah berat (1) tambah selera (1) tazkirah (15) tenaga (1) Terengganu (1) terlalu kurus (2) testimoni (66) testimoni breastfeeding (1) Testimoni Set Ibu Berpantang (7) Testimoni Set Ibu Mengandung (5) Testimoni Set Ibu Menyusu (5) Testimoni Set Kesuburan (1) Testimoni Slimming Set (2) Tips Berpantang (1) Tips Bersalin (4) Tips Penyusuan (7) Total Wellness Connection (1) tumit pecah (1) vitalea (7) vitamin C (6) Vitamin E (12) vitamin semulajadi (2) vitamin sintetik (2) vivix (12) Weight management (6) zinc complex (1)

Ikut saya kalau mahu cantik :)

Powered by Blogger.

Rashidah Juhari

Rashidah Juhari

KENALI SAYA

Name: Rashidah Juhari
Tahun kelahiran: 1987
Latar belakang pendidikan : Degree in Mechanical Engineering, Universiti Teknologi PETRONAS (2005-2009)
Profession: Mechanical & Inspection Instructor, PETRONAS Technical Training Sdn Bhd (2010-current)

TINGGALKAN JEJAK!






JANA PENDAPATAN DARI RUMAH

JANA PENDAPATAN DARI RUMAH
Teringin nak jadi ibu yang hanya bekerja dari rumah??? klik skrg, sy bantu anda dgn SHAKLEE!

SHAKLEE IS DAILY NEED!

Popular Posts