Saturday, May 21, 2016

Berjalan-jalan ke Aquaria KLCC

Berjaya juga sampai ke Aquaria yang terletak di Level C KLCC,

Sebagai panduan anda yang sedang sedang survey tempat bercuti sempena cuti sekolah nanti kan... nak bawak anak2 ke....Yuran pendaftaran masuk ke Aquaria KLCC 2016 adalah seperti berikut:
  • Dewasa tanpa MyKad : RM64 
  • Dewasa dengan MyKad : RM46
  • Kanak-kanak (3 -12 thn) tanpa MyKid : RM53 
  • Kanak-kanak  (3 -12 thn) dengan MyKid : RM35
  • Kanak-kanak 3 tahun ke bawah : percuma
  • Warga Emas (60 thn ke atas) dengan MyKad : RM43 
  • Warga Emas  (60 thn ke atas) dengan MyKad : RM35

bagi saya, berbaloi pergi sekali seumur hidup sebab dapat enhance pengetahuan tentang hidupan laut. Anak-anak pun seronok jumpa shark, turtle, dsb.. hehe. hari tu pergi kebetulan office hour dan tiada apa2 holiday, jadi tak lah jammed sgt jalan2 area KLCC. Dalam Aquaria tu pun xdelah jadi ikan sardin. hihi. Oklah, just nak share gambar2 yang diambil sendiri.. gambar yg diambil oleh staff Aquaria mmg kami tak ambil la... bygkan 2 keping gambar dgn frame rm100??? standard la kannn...haha.. ,malas nk layan.. :P

aquarium besar tepi tangga

dibawah cahaya biru

hai encik penyu :P

tak tahu ikan apa

indahnya kepelbagaian terumbu karang, macam macam warna

obor-obor yang berubah mengikut warna cahaya

sotong kurita :P

xtau siput ke apa :p

ok, jom balikk!!

yes, memang seronok especially bawa budak2. jom pergi lagi!
next entry kita bawak pergi cameron highlands pulak ye.

regards,
RASHIDAH,
Shaklee Independent Distributor
Penghantaran Seluruh Malaysia Melalui Poslaju, Gdex dan CityLink,
COD ke area Kuala Terengganu
+60134404869





Saturday, March 26, 2016

BIAR KANAK-KANAK MENJADI KANAK-KANAK

FITRAH ANAK ITU BERMAIN

1. Hari ini impian mak ayah semakin menggila, anak seusia tahun dua sudah diajar ke tusyen segala.

2. Anak kecil ini terlena ditangga tusyen sebab mak ayahnya lambat ambil.

3. Saya yang lihat rasa nak menangis pun ada. Hati kita dimana?. Saya benar benar terluka melihat sikap ayahnya.

4. Pagi sekolah agama, petang sekolah vernakular dan malam tusyen segala. Kita nak dia jadi Profesor? atau Menteri serba guna?

Ibubapa yang mulia

5. Fitrah anak itu bermain, berkawan dan bercerita. Bukan belajar sepanjang masa.

6. Zaman ketawa, menangis, mengusik adik, kotorkan baju dan kasut sekolah itu mesti ada. Zaman makan aiskrim, beli jajan, tangkap kucing, naik basikal, mandi kolam, kejar anjing itu wajib ada.

7. Jangan rosakkan zaman emas mereka dengan belajar dan hilangkan senyum ketawa dimuka.

8. Semua ibubapa nak anaknya berjaya tetapi jangan jadikan anak kita 'trophy' yang kita boleh banggakan waktu cerita dengan kengkawan di tempat kerja.

9. "Anak aku semua masuk smart reader, khalifah, smart kids segala bagai". Apakah kita nak anak kita jadi bijak pandai seperti menteri itu?

10. Takut sangat anak gagal dan tidak cemerlang, pandai sangatkah kita dulu hingga nak anak hebat begitu?

11. Bila anak tidur, lihatlah wajah mereka. Letihnya mereka dengan sistem pendidikan yang ada, yang berubah sepanjang masa.

12. Kita selalu kata, "anak tak pandai pun tak mengapa, yang penting solatnya terjaga".

Tetapi bila tak dapat cemerlang tahun dua dah hantar tusyen sampai tidur atas tangga.

Jangan jadi ibubapa yang hilangkan senyum ketawa anak dimuka mereka.

Cuti ini bawaklah mereka bermain bagi kembalikan senyum dan ketawa. Fitrah anak anak itu bermain kengkawan, jangan bunuh jiwa mereka

Nota: Disalin dari edaran media sosial

Dr. Hj. Tengku Asmadi Tengku Mohamad